Luca Giordano Aartsengel Michael in Nieuwe Kerk Amsterdam | Foto's Evert Elzinga

Meesterwerk 2019

Eén kunstwerk, zeven weken te zien

Het is een topstuk uit Berlijn, het imposante schilderij De aartsengel Michaël (ca. 1663) van Luca Giordano. Het is maar zeven weken in Nederland te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Aartsengel Michaël imponeert door zijn enorme formaat, schoonheid, zeggingskracht en overweldigende dynamiek. De komst van dit doek is bijzonder omdat er in Nederland geen werken van de grote Italiaanse barokschilder Giordano voor het publiek te zien zijn.

In deze tentoonstelling ziet u de indrukwekkende opstelling van het twee meter hoge schilderij, waardoor u de vele elementen van het werk goed kunt ontdekken. De dynamiek van Michael met zijn speer, de slang, de hellehond en de demonische figuren, de gevallen engelen. Het prachtige kleurgebruik, de sterke licht-donkercontrasten, de dynamische compositie. Op een grote videowall ziet u andere hoogtepunten van het werk Giordano en en op de audioset volgt u de Engelentour. Ook leest u over Giordano’s inspiratie door onder anderen Rembrandt.

Toegang
Gratis met Museumkaart, BGL VIP-kaart, IAmsterdam Card, kinderen t/m 11 jaar
€9,50 volwassenen.
Koop hier online tickets.

Het twee meter hoge schilderij verbeeldt het Bijbelverhaal waarin de aartsengel Michaël de duivel en de gevallen engelen verslaat (Open-baring 12:7–9). De strijd tussen de engel en de demonische figuren symboliseert de strijd van de contrareformatie, maar ook meer algemeen die tussen goed en kwaad. Het symboliseert de strijd tussen goed en kwaad, de strijd van de Rooms-katholieke Kerk met het opkomende protestantisme in de 16de eeuw. De Nieuwe Kerk is een spannende plek om dit schilderij te tonen, want de kerk is het toneel van heftige strijd geweest: in 1578 vond in Amsterdam de Alteratie plaats, de stad werd juist van katholiek protestants.

Doe de Engelentour!

Volg deze speciale tour, met gesproken woord en inspirerende muziek. Aartsengel Michael en tientallen engelen in het interieur uit de Middeleeuwen en de Gouden Eeuw van De Nieuwe Kerk leiden je door de fascinerende kerkgeschiedenis. Middelpunt is het twee meter hoge meesterwerk van Luca Giordano, Aartsengel Michael (ca. 1663). De Engelentour is inbegrepen in uw ticket.

Inspiratie door onder anderen Rembrandt

Het werk van Giordano is onder meer te herkennen aan sterke licht-donkercontrasten, dynamische composities en dramatische voorstellingen met bijpassende gebaren. Hij bewonderde Dürer, Rafaël, Rubens en Titiaan, maar liet zich ook inspireren door Rembrandt. Een portret van Rembrandt naar een zelfportret van de Hollandse kunstenaar, toegeschreven aan Giordano, bevindt zich in het Museo Nazionale di Capodimonte in Napels. Giordano moet etsen van Rembrandt hebben gekend, aangezien zijn werk talrijke elementen bevat die aan Rembrandt doen denken. In de tentoonstelling leest u daar meer over.

Nóg een meesterwerk te zien!

Composition in Yellow en Blue, Mark Manders. Foto Janiek Dam

Ook te zien, in één van de kapellen, is Composition with Yellow and Blue (2014–18) van de Nederlandse kunstenaar Mark Manders (1968), winnaar van de Van Lanschot Kempen Kunstprijs 2018. Manders, internationaal geprezen en Prix de Rome winnaar maakte dit indrukwekkende werk. Als onderdeel van de Kunstprijs exposeert zijn werk tijdens de tentoonstelling Meesterwerk. Inbegrepen in toegangsticket.

Koop online tickets
Tickets voor Meesterwerk 2019 zijn nu online verkrijgbaar. Koop hier uw tickets.
Meer weten? Lees hier het achtergrondverhaal.